Gepubliceerd op:1 november 2019
Tussen 2013 en 2018 zijn ongeveer 25.000 mensen gestart met een baan waarbij ze vanuit UWV begeleiding kregen van een jobcoach. Deze voorziening is erop gericht om mensen met een arbeidsbeperking in staat te stellen stabielere arbeidslevens op te bouwen. De intentie van jobcoaching is dat de werknemer, indien mogelijk, uiteindelijk zelfstandig(er) kan werken.
Er is nog weinig bekend over hoe het deze mensen vergaat op de arbeidsmarkt. Daarom hebben UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan SEOR gevraagd om hier onderzoek naar te doen. Dit onderzoek valt binnen het gezamenlijke onderzoeksprogramma van UWV en het ministerie naar de effectiviteit van de dienstverlening aan mensen met een arbeidsbeperking, “Onbeperkt aan het werk”.
Dit onderzoek brengt in beeld hoe het de mensen die werk(t)en met een jobcoach vergaat op de arbeidsmarkt, en welke begeleiding ze daarbij hebben gekregen. Aan de hand van administratieve gegevens in de polisadministratie van UWV over de periode 2013-2018 beschrijven we de ontwikkeling van hun arbeidsmarktpositie (of iemand werkt, hoeveel uren, tegen welk loon en op welk type contract) vanaf de start van het eerste jobcoachingstraject waarover informatie beschikbaar is. Daarnaast inventariseren we of er manieren zijn waarop de netto-effectiviteit van jobcoaching kan worden gemeten.
Auteurs
Opdrachtgever: UWV, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid