Gepubliceerd op:1 april 2024
In dit onderzoek heeft SEOR op verzoek van de NBBU diverse facts & figures over zzp’ers in Nederland systematisch bij elkaar gezet op basis van zo recent mogelijke en betrouwbare bronnen. Er doen over zzp’ers immers allerlei cijfers de ronde en een deel van deze cijfers is gedateerd, gebaseerd op (hardnekkige) beelden en/of afkomstig van onduidelijke bronnen. Deze cijfers dragen echter wel bij aan de beeldvorming van de zzp’er in Nederland. Daarnaast staat het een en ander te gebeuren rondom de positie van de zzp’er. Zo is er nieuwe regelgeving voor zzp’ers in ontwikkeling: het wetsvoorstel Wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Daarom is ook aandacht besteed aan de uurtarieven en de financiële kwetsbaarheid van zzp’ers.
In dit rapport zetten we met name op basis van berekeningen met CBS-microdata diverse gegevens van zzp’ers in Nederland op een rij, zoals:
- Aantallen zzp’ers en hoeveel zzp’ers gebruik maken van een intermediair en/of platform
- Persoonlijke kenmerken van de zzp’ers: leeftijd, geslacht, (kinderen van) migranten, gebruik van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en gebruik van een BV (wie zijn DGA?)
- Inkomen, financiële kwetsbaarheid en uurtarieven van zzp’ers
Deze gegevens zijn verder, waar mogelijk, uitgesplitst naar de variabelen leeftijd, opleidingsniveau, sector, regio en naar zzp’ers die zich laten bemiddelen door een intermediair en/of via een platform werken.
Daarnaast wordt op basis van andere, kwalitatieve bronnen zicht gegeven op de volgende kenmerken: de motivatie om zzp’er te worden, de redenen om via een intermediair te werken, en de gemiddelde duur van de opdrachten.
Auteurs
Opdrachtgever: NBBU